~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........διαδικτυακή περιοδική έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για την Κύπρο * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η Φωτό Μου
με τον δημοσιογράφο Πάνο Αϊβαλή

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Συντονισμός Λευκωσίας-Αθηνών για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ


Το έγγραφο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, συντάχθηκε σε διαβούλευση με την κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο κυβερνήσεις είναι σε συνεχή επικοινωνία.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, ότι μέσα από τις συζητήσεις που έγιναν, τόσο από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, όσο και από τον Έλληνα πρωθυπουργό, είναι σημαντικό το γεγονός ότι «γίνεται απόλυτα κατανοητή η θέση ότι δεν μπορούμε το 2016 να μιλούμε για ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το θέμα των εγγυήσεων θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό, στο πλαίσιο περιοδείας του, στο τρίγωνο Ελλάδα - Τουρκία - Κύπρος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα Σε Μέρα», δήλωσε ότι η Λευκωσία χαιρετίζει την επίσκεψη του Γάλλου αξιωματούχου, καθώς και την εμπλοκή όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη συζήτηση για το θέμα των εγγυήσεων.

______________

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Άλκη Ζέη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Κύπρο: Τι χρειάζεται για να γίνει κανείς συγγραφέας

ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ /Α. ΒικέτοςΣτην Κύπρο, όπου νιώθει σαν στο σπίτι της, βρέθηκε πριν λίγες ημέρες η Άλκη Ζέη για να παραβρεθεί στην πρεμιέρα της θεατρικής μεταφοράς του έργου της «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», που θα παρουσιάζει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, και μίλησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την ίδια και το έργο της, αλλά και για την λογοτεχνία στην εκπαίδευση.
«Είναι δύσκολο όταν προσπαθείς εσύ ως μεγάλος να πεις πράγματα που θα έλεγε ένα παιδί. Θεωρώ ότι είναι σωστό ένα βιβλίο, όταν το γράφεις και ο μικρός, ο ήρωας του είναι δέκα χρονών, πρέπει να γίνεσαι εσύ αυτός ο ήρωας», μας λέει η διακεκριμένη συγγραφέας, ενώ στα παιδιά που τη ρωτάνε τι χρειάζεται για να γίνει κανείς συγγραφέας, απαντάει: «Τρία πράγματα: πρώτον να διαβάζει βιβλία, δεύτερον να διαβάζει βιβλία, τρίτον να διαβάζει βιβλία. Αυτό έκανα εγώ από μικρή».
Αναφέρεται στη Διδώ Σωτηρίου και στον σύζυγό της Γιώργο Σεβαστίκογλου ως τους ανθρώπους που επηρέασαν παρά πολύ τη ζωή της, προσθέτοντας πως «επειδή τη Διδώ την ήξερα από παιδί (είχε παντρευτεί τον θείο της), μπορώ να πω ότι με διαμόρφωσε αυτή».
Μιλάει και για τον Κάρολο Κουν, «ήταν παθιασμένος, με το θέατρο», «ούτε πείνα τον ένοιαζε στην κατοχή, ούτε κρύο, ούτε τίποτα, ένα τσιγάρο στο στόμα και αφοσιωμένος στο θέατρο», λέει χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το πώς κρίνει το επίπεδο της παιδείας στην Ελλάδα εκτιμά ότι τα παιδιά δεν παίρνουν τις γνώσεις που χρειάζονται, «κυρίως εκεί που υστερούνε είναι στη λογοτεχνία» προσθέτει και τονίζει ότι «εκείνο που ανεβάζει το μάθημα και την τάξη είναι ο δάσκαλος».
Η Άλκη Ζέη, με συμμετοχή στη Αντίσταση κατά των Γερμανών, και στους κοινωνικούς αγώνες, όταν ερωτάται εάν είναι αισιόδοξη για το μέλλον απαντά πως τότε «ήταν μια εποχή πολύ δύσκολη», αλλά «τα πράγματα ήταν συγκεκριμένα», «να φύγουν οι Γερμανοί» και «υπήρχαν οράματα», σήμερα «δεν μπορείς να συγκεκριμενοποιήσεις τίποτα για να πεις ή στα παιδιά σου ή στους νέους κάντε αυτό, ή το άλλο».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Άλκης Ζέη στον Αριστείδη Βικέτο για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Κατ' αρχάς θέλω να σας ρωτήσω πώς σας φάνηκε η πρεμιέρα του έργου στην Λευκωσία;
Την είχα δει και στην Αθήνα, αλλά εδώ το θέατρο προσφέρεται περισσότερο, γιατί είναι μεγάλη σκηνή, απλωμένη και μπορούσε -ενώ είναι ο ίδιος ο σκηνοθέτης- και απλώθηκε και έκανε πράγματα περισσότερα. Είναι πολύ συγκινητικό για έναν συγγραφέα να βλέπει το έργο του και να το βλέπει όπως είναι, να μην βλέπει αλλαγές, ή παραλλαγές. Εγώ εμπιστεύτηκα και τον Τάκη Τζαμαριά και τον Σάββα Κυριακίδη. Όταν μου έφεραν το κείμενο τους είπα να προχωρήσουν. Συγκινήθηκα πάρα πολύ με το κοινό της Κύπρου και έκλαψα.
Πώς νιώθετε όταν ερχόσαστε στην Κύπρο; Έχετε έρθει πολλές φορές.
Νιώθω σαν στο σπίτι μου. Νιώθω ότι είναι δικός μου χώρος.
Η Κύπρος και το Κυπριακό μετά το '74 έχει περάσει με κάποιο τρόπο μέσα στο έργο σας;
Όχι, δεν νομίζω ότι έχει περάσει, αλλά από μερικά στοιχεία που είναι κοινά, ίσως κάποιος κάνει συνειρμούς, αλλά το συγκεκριμένο, τον «Περίπατο του Πέτρου», το έγραψα το 1972.
Γενικότερα μιλώ και για άλλα βιβλία, δεν μιλώ για το συγκεκριμένο.
Όχι, γιατί και τα άλλα μου βιβλία είναι για άλλες εποχές που δεν μπορούν να έχουν σχέση.
Τι είναι πιο εύκολο, να γράψεις για νέους και παιδιά ή για μεγάλους, για ενήλικες;
Εξαρτάται. Πολλοί νομίζουν ότι είναι πολύ εύκολο να γράψεις για παιδιά, και γράφουν πολλοί, αλλά είναι δύσκολο όταν προσπαθείς εσύ σαν μεγάλος να πεις πράγματα που θα έλεγε ένα παιδί. Θεωρώ ότι είναι σωστό ένα βιβλίο, όταν το γράφεις και ο μικρός, ο ήρωας του είναι δέκα χρονών, πρέπει να γίνεσαι εσύ αυτός ο ήρωας.
Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας;
Για μένα αυτό είναι το κλειδί.
Και σεις το έχετε πετύχει αυτό το πράγμα;
Ναι, νομίζω ότι αυτό το έχω καταφέρει.
Μια κοπέλα, μαθήτρια, η οποία είπε ότι «το χειρότερο μάθημα γι' αυτήν ήταν η έκθεση», πώς έγινε συγγραφέας και μάλιστα επιτυχημένη;
Όταν μου έβαζαν στην έκθεση θέματα η αποταμίευση, η αστυφιλία, μου ήταν αδύνατον να γράψω ούτε δυο φράσεις. Η αδελφή μου, που δεν την ένοιαζε, κατέβαζε ότι της ερχόταν στο μυαλό και έπαιρνε άριστα και μου έλεγε «έγραψα ένα σωρό βλακείες και πήρα άριστα». Εγώ δεν κατάφερνα, δεν μπορούσα να γράψω γι? αυτά τα θέματα. Μόλις άλλαξα σχολείο και μου έδωσαν τη δυνατότητα να γράψω ελεύθερα θέματα ή θέματα που μου άρεσαν, έγινα σε λίγο καιρό η συγγραφέας του σχολείου.
Ποιος άνθρωπος καθόρισε τη δική σας ζωή και ως άνθρωπο αλλά και ως συγγραφέα;
Από πολύ μικρή ο θείος μου είχε παντρευτεί τη Διδώ Σωτηρίου. Αυτή και ως άνθρωπος και ως συγγραφέας επηρέασε πάρα πολύ τη ζωή μου. Και αργότερα ο άνδρας μου ο Γιώργος Σεβαστίκογλου. Αλλά, επειδή τη Διδώ την ήξερα από παιδί, μπορώ να πω ότι με διαμόρφωσε αυτή.
Έχει μεταφραστεί κάποιο από τα έργα σας στα τουρκικά;
Ναι, έχει μεταφραστεί. «Το καπλάνι της βιτρίνας», «Ο περίπατος του Πέτρου», «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» και άλλα.
Τι συμβουλή θα δίνατε σήμερα σε έναν νέο συγγραφέα, σε έναν συγγραφέα που θέλει να γράψει για παιδιά και για εφήβους;
Εμένα, όταν τα παιδιά με ρωτάνε στα σχολεία τι χρειάζεται για να γίνει κανείς συγγραφέας, τους απαντάω τρία πράγματα: Πρώτον να διαβάζει βιβλία, δεύτερον να διαβάζει βιβλία, τρίτον να διαβάζει βιβλία. Αυτό έκανα εγώ από μικρή.
Έχετε γνωρίσει τον Κάρολο Κουν. Πείτε μου τη γνώμη σας για αυτόν.
Ο Κουν ήταν ένας άνθρωπος παθιασμένος, κυριολεκτικά παθιασμένος με το θέατρο, και μπορώ να πω ότι δεν έβαλε τίποτα άλλο, ούτε πείνα τον ένοιαζε στην κατοχή, ούτε κρύο, ούτε τίποτα, ένα τσιγάρο στο στόμα και αφοσιωμένος στο θέατρο.
Το επίπεδο της παιδείας στην Ελλάδα πώς το βλέπετε σήμερα;
Στα σχολεία δεν νομίζω ότι τα παιδιά παίρνουν τις γνώσεις που χρειάζονται, αλλά παίρνουν πολλές αλλ΄ αντ΄ άλλων. Κυρίως εκεί που υστερούν είναι στη λογοτεχνία. Τώρα μάλιστα ελαττώνονται και οι ώρες λογοτεχνίας, και είναι ένα τυπικό μάθημα από αποσπάσματα που μπαίνουν από συγγραφείς. Αυτό που έχει σημασία και ανεβάζει το μάθημα και την τάξη είναι ο δάσκαλος. Όταν βρίσκει αφορμή από ένα απόσπασμα και αποφασίζει να μιλήσει στα παιδιά για το βιβλίο, τα κάνει να το αγαπήσουν. Όπου υπάρχει ένας τέτοιος δάσκαλος, όπου και να είναι είτε σε μικρή πόλη, είτε σε μεγάλη, ή σε συνοικία, τα παιδιά ξέρουν να εκφράζονται ξέρουν να γράφουνε, γιατί υπάρχει αυτός ο δάσκαλος.
Το τελευταίο μου ερώτημα. Εσείς πήρατε μέρος στην Κατοχή, πήρατε μέρος σε κοινωνικούς αγώνες κ.λ.π. Σήμερα η Ελλάδα έχει κατά βάση κυβέρνηση της Αριστεράς, όμως ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε πολύ μεγάλη δυσκολία. Ποια είναι η γνώμη σας; Είσαστε αισιόδοξη για το μέλλον;
Μη συγκρίνετε τις εποχές. Τότε ήταν μια εποχή πολύ δύσκολη, αλλά όλοι μαζί είχαμε αποφασίσει να μπούμε στην Αντίσταση, να φύγουν οι Γερμανοί, ήταν τα πράγματα συγκεκριμένα και είχαμε οράματα. Δεν συγκρίνεται η εποχή εκείνη με την σημερινή. Σήμερα δεν μπορείς να συγκεκριμενοποιήσεις τίποτα για να πεις ή στα παιδιά σου ή στους νέους κάντε αυτό, ή το άλλο.

_______________

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016

Ανάπτυξη σε παραγωγικούς τομείς βλέπει η Κύπρος

kypros-platforma-petrelaio.jpg

EUROKINISSI // ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ / ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ
του Ακη Φάντη // Λευκωσία, ανταπόκριση (*)
Η Κύπρος έχει σήμερα τη δυνατότητα να προσβλέπει σε ανάπτυξη σε όλους τους βασικούς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χάρης Γεωργιάδης. 
Μιλώντας στο 12ο Ασφαλιστικό Συνέδριο της Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η κυπριακή οικονομία διέψευσε όσους, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προέβλεπαν ότι η χώρα θα παρέμενε εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και λιτότητας και πως ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα χανόταν. 
Σημείωσε, ακόμη, ότι τη φετινή χρονιά η Κύπρος θα καταγράψει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στον ευρωπαϊκό χώρο, ότι η ανεργία μειώνεται και η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό. 
Παράλληλα, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, σημαντικές επενδύσεις μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, την ίδια στιγμή που τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται υπό έλεγχο και δίδουν το περιθώριο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια με την ίδια προσήλωση και ένταση.
Εξήγησε, μάλιστα, πως για να διατηρηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η χώρα να καταφέρει να ανέλθει σε επενδυτική βαθμίδα, επιβάλλεται να συνεχιστούν η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και η πορεία εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα.

Άλλα δύο τεμάχια της ΑΟΖ θέλει η TOTAL

Ο διευθυντής της γαλλικής εταιρείας TOTAL επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και του εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον του γαλλικού κολοσσού, για επέκταση της δραστηριοποίησής της στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Η TOTAL διεκδικεί τα τεμάχια 6 και 10, ενώ ήδη κατέχει το τεμάχιο 11. 
Η διαδικασία αδειοδότησης για τον τρίτο γύρο αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο στο τέλος Νοεμβρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έσοδα 500-600 εκατ. ευρώ ετησίως από το φυσικό αέριο στην Κύπρο
Επιτάχυνση των σχεδιασμών για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ

Δραματική μείωση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια

Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο στην Κύπρο!Σημαντική μείωση του πληθυσμού παρατηρείται σταθερά τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, με μείωση των γεννήσεων και αύξηση των θανάτων.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία περιλαμβάνονται στην εισηγητική έκθεση, που η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής έθεσε χθες υπό μελέτη και παρουσιάζει σήμερα ο «Φιλελεύθερος».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο πληθυσμός της Κύπρου μειώθηκε από τους 858.000 κατοίκους το 2013, στους 847.000 κατοίκους το 2014 (ποσοστό -1,3%).
Αυτό οφείλεται αφενός στη μείωση των γεννήσεων (9.341 το 2013, έναντι 9.258 το 2014), αλλά και στο αυξημένο ακαθάριστο ποσοστό θνησιμότητας, το οποίο το 2014 ανήλθε σε 6,2 θανάτους ανά 1.000 κατοίκους.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων το 2014 ήταν 5.250, αυξημένος κατά 109 σε σχέση με το 2013 (5.141 θάνατοι).
Μείωση παρουσίασε και η τέλεση των γάμων από 12.683 το 2013, σε 12.404 το 2014. Τη συγκεκριμένη διετία, οι Κύπριοι φαίνεται να προτίμησαν τους θρησκευτικούς από τους πολιτικούς γάμους για να επιβεβαιώσουν τους όρκους τους για αιώνια αγάπη και αφοσίωση, καθώς το 2014 έγιναν 54 περισσότεροι θρησκευτικοί γάμοι και 333 λιγότεροι πολιτικοί γάμοι σε σχέση με το 2013.
Το 2014 ήταν και η χρονιά των περισσότερων διαζυγίων, καθώς 1.884 ζευγάρια επέλεξαν να τερματίσουν το γάμο τους, έναντι 1.857 το 2013.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά υψηλό παραμένeι το προσδόκιμο ζωής των Κυπρίων, που ανέρχεται στα 80,7 χρόνια για τους άνδρες και στα 84,5χρόνια για τις γυναίκες.
Παρεμφερή είναι τα στοιχεία και για τα έτη 2012-2013, που επιβεβαιώνουν τη σταθερή μείωση και γήρανση του πληθυσμού στην Κύπρο. Πιο αναλυτικά:
  • Ο συνολικός πληθυσμός μειώθηκε στους 858.000 κατοίκους το 2013 από 865.000 κατοίκους το 2012.
  • Ο αριθμός των γεννήσεων έπεσε στις 9.341 το 2013 από τις 10.161 το 2012.
  • Το ακαθάριστο ποσοστό θνησιμότητας για το 2013 ανήλθε σε 6 θανάτους ανά 1.000 κατοίκους και το συνολικό ποσοστό γονιμότητας σε 1,3%, αρκετά κάτω από το 2,1%, που θεωρείται απαραίτητο ώστε να εξασφαλίζεται η αναπλήρωση του πληθυσμού.
  • Το 2013 τελέστηκαν και 235 λιγότεροι γάμοι σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά (12.683 γάμοι το 2013 έναντι 12.918 το 2012).
Όσον αφορά στη σύγκριση μεταξύ των δημογραφικών δεδομένων της Κύπρου με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το ποσοστό φυσικής αύξησης του πληθυσμού της Κύπρου είναι πολύ υψηλό (το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Ιρλανδία), ενώ η ηλικιακή δομή του πληθυσμού είναι σχετικά νεαρότερη από τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών είναι από τα πιο χαμηλά και, παράλληλα, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών είναι μεταξύ των πιο υψηλών. Το ίδιο συμβαίνει και με το προσδόκιμο ζωής το οποίο. τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες είναι πιο υψηλό από το μέσο όρο της ΕΕ.

________________

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο: Πολιτιστικός Μήνας 2016 αφιερωμένος στο Γιώργο Σεφέρη

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Γιώργος Σεφέρης και Κύπρος»Λευκωσία: Με αφορμή τα 45 χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Σεφέρη, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου τιμά τον άνθρωπο που αποτέλεσε γέφυρα και αγωγό έκφρασης της διαχρονικής ιστορικής συνείδησης των Κυπρίων, μέσα από τους στίχους του. Διάφορες εκδηλώσεις που δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να ενημερωθεί για τη ζωή και το έργο του νομπελίστα ποιητή.
Μετά τον Μάνο Χατζιδάκι, το 2015, ο φετινός Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στον Γιώργο Σεφέρη, τον άνθρωπο που ταξίδεψε με τα ποιήματά του εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο και σημάδεψε ανεξίτηλα τα ελληνικά γράμματα και χάραξε μια ανεξίτηλη πορεία στην Κύπρο.
Κατά τη διάρκεια του πολιτιστικού μήνα έχουν προγραμματισθεί μεταξύ άλλων ημερίδες, εκθέσεις πολυμέσων, προβολή ντοκιμαντέρ, συναυλίες αλλά και διαδραστικές εκδηλώσεις για παιδιά. Άνθρωποι των γραμμάτων, σημαντικοί καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι φωτίζουν και παρουσιάζουν πλευρές του μεγάλου του έργου.
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα που έκανε προς τιμή του το περιοδικό Cadences και θα προκηρυχθεί μαθητικός διαγωνισμός συγγραφής ποίησης και δοκιμίου με θέμα «Γιώργος Σεφέρης και Κύπρος». Συνδιοργανωτές του διαγωνισμού θα είναι η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.
Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Άρτος από τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους του πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλία Φωτόπουλου ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Ελλάδος Χρίστος Καποδίστριας, ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κώστας Γουλιάμος, ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών Χρήστος Κασιμέρης και η πρόεδρος του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΠΚ Χάρις Ξυναρή.
Μετά την τελετή έναρξης, στις 7:30μμ πραγματοποιήθηκε «Ημερίδα Αφιερωμένη στο Γιώργο Σεφέρη» με συντονιστή τον επισκέπτη καθηγητή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Θεόδωρο Ρουσόπουλο, τον ποιητή, βιβλιογράφο Δημήτρη Δασκαλόπουλο, τον καθηγητή Νεώτερης Ιστορίας Γιώργο Γεωργή και τη συγγραφέα, κριτικό λογοτεχνίας Μαρία Στασινοπούλου. Στις 8.30μ.μ. έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης πολυμέσων «Έργα και Ημέραι του Γιώργου Σεφέρη». Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δεξίωση συνοδεία μουσικής με τη Χριστιάνα Νικολαΐδη (φλάουτο) και Άννα Παύλου (φλάουτο).
Ο «Πολιτιστικός Μήνας 2016 του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο. 

“Ανελέητος ρατσισμός” έναντι ψυχικά νοσούντων Καταγγελίες για άθλιες συνθήκες στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας


Λευκωσία: Νέες καταγγελίες περί "άθλιων συνθηκών διαβίωσης", που επικρατούν σήμερα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας, διατυπώθηκαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η οποία είναι αφιερωμένη στις Πρώτες Βοήθειες.
Μιλώντας στη διάσκεψη, η Διευθύντρια Κλινικής/Τμήματος των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Κωνσταντία Θεοδώρου, έκανε λόγο για “άθλιες και δύσκολες συνθήκες” στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, σημειώνοντας πως δεν είναι οι κατάλληλες, γιατί το οίκημα είναι πεπαλαιωμένο -αφού είναι κτίσμα του 1960- και δεν εξυπηρετεί τη σημερινή ψυχιατρική.
Η κα. Θεοδώρου είπε ότι πρέπει να δημιουργηθούν θεραπευτικοί χώροι, καθώς επίσης χώροι, όπου οι ασθενείς θα έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Όπως σημείωσε, γίνονται αλλεπάλληλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, πρόσθεσε, “δυστυχώς λόγω της οικονομικής κρίσης φαίνεται τα πράγματα να είναι δύσκολα στο παρόν στάδιο για την ανέγερση νέου κτιρίου, παρόλο που γίνεται κάποιος σχεδιασμός, για να υπάρξει οικιστική μονάδα στο χώρο του νοσοκομείου και να στεγαστεί εκεί και το Κρατικό Χημείο”.
Όπως φαίνεται, είπε, “τα πράγματα στο εγγύς μέλλον δεν θα είναι ευοίωνα. Ελπίζουμε και ευελπιστούμε να επιτρέψουν νέο σχεδιασμό και νέο κτίριο που θα βοηθήσει στην αξιοπρεπή διαβίωση των ασθενών μας. Πιστεύουμε ότι οι σωστές συνθήκες θα βοηθήσουν σημαντικά στη ψυχική τους κατάσταση με πολύ καλύτερα αποτελέσματα”.

Στίγμα και προκατάληψη απέναντι σε ανθρώπους με ψυχική πάθηση

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συνδέσμου Οικογενειών και Φίλων Ψυχικής Υγείας, Μαρία Στεφάνου, έκανε λόγο για “ανελέητο ρατσισμό” γύρω από τους ψυχικά ασθενείς, σημειώνοντας ότι “εμείς επιλέγουμε να πολεμήσουμε το κοινωνικό στίγμα, που είναι εμπόδιο στην ουσιαστική θεραπεία του ψυχικά ασθενούς”.
“Πρέπει να διεκδικήσουμε τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας και θεραπείας, να επιμορφωθούμε για να κρατήσουμε αυτούς τους ανθρώπους συνδεδεμένους με τη ζωή”, είπε.
Όπως είπε, ο Σύνδεσμος Οικογενειών και Φίλων Ψυχικής Υγείας ζητά ένα νοσοκομείο για την αναβάθμιση του επιπέδου ψυχικής υγείας στην Κύπρο και τη διασφάλιση της μέγιστης και πιο ποιοτικής δυνατής φροντίδας και θεραπείας στους πάσχοντες.
“Ζητούμε νοσοκομείο και όχι άσυλο”, ανέφερε η κ. Στεφάνου.

Φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Ο Α` Ιατρικός Λειτουργός των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Γιώργος Μικελλίδης, είπε ότι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι αφιερωμένη στις “Πρώτες Βοήθειες”, τονίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης πρακτικών υποστήριξης πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας και ψυχικά νοσούντων, αλλά και του γενικότερου πληθυσμού.
Σημείωσε την ανάγκη για ευαισθητοποίηση του κοινού, αφού όπως είπε, σε κάθε περίπτωση, το να γνωρίζει τις βασικές αρχές των Ψυχολογικών Πρώτων Βοηθειών θα βοηθήσει να παρέχει καλύτερη υποστήριξη σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Στοιχεία για εισαγωγές στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας και στις Ψυχιατρικές Κλινικές το 2015
Το σύνολο των εισαγωγών στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας και στις Ψυχιατρικές Κλινικές κατά το 2015 φθάνει τις 1.288.
Στο μεταξύ, η αποκέντρωση των Υπηρεσιών και η ανάπτυξη της Κοινοτικής Ψυχιατρικής με εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες επέφερε μείωση του αριθμού των ασθενών από 584, που ήταν το 1990, σε 97 κατά το 2015.
Εξάλλου, ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, στα πλαίσια της διεθνούς Ημέρας Ψυχικής Υγείας ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεση του να σχηματίσει ομάδα εθελοντών ψυχολόγων, που με βάση εμπειρικά αποδεδειγμένες μεθόδους, θα είναι καταρτισμένοι στην παροχή ψυχολογικών πρώτων βοηθειών σε κρίσιμα συμβάντα, με σκοπό να συνεργαστούν και να υποστηρίξουν το σημαντικό έργο των ομάδων πρώτης παρέμβασης στην Κύπρο.
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου αναφέρει πως “η παροχή ψυχολογικών πρώτων βοηθειών στοχεύει σε ενήλικες και παιδιά που έχουν βιώσει κάποιο κρίσιμο ή τραυματικό συμβάν σε προσωπικό, οικογενειακό, εργασιακό επίπεδο ή στην κοινότητα τους π.χ. πόλεμο, φυσική καταστροφή, σοβαρό ατύχημα, κ.λπ.”, για να προσθέσει πως “είναι ένα εργαλείο διαχείρισης της πρώτης ψυχολογικής αντίδρασης, που αν χρησιμοποιηθεί σωστά έχει τη δυνατότητα να μεταδώσει το αίσθημα της ασφάλειας, ηρεμίας και αισιοδοξίας, και να υποκινήσει τα άτομα και τις κοινότητες να αξιοποιήσουν κοινωνική, και συναισθηματική υποστήριξη”.

Ψυχικές Διαταραχές

Σημειώνεται ότι υπάρχουν πολλών ειδών ψυχικές διαταραχές με διαφορετική βαρύτητα. Τέτοιες είναι οι αγχώδεις διαταραχές, όπως η διαταραχή πανικού, η φοβία, η ψυχαναγκαστική διαταραχή, αλλά και οι συναισθηματικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, η δυσθυμία, η διπολική διαταραχή γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, η σχιζοφρένεια. Επίσης, υπάρχουν και οι διαταραχές από την κατάχρηση του αλκοόλ και των τοξικών ουσιών.
Οι ψυχικές διαταραχές είναι δυνατόν να εμφανισθούν σε κάθε ηλικία (παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ηλικιωμένους).

____________
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

Προώθηση των Νοσοκομείων Φιλικών προς τα Βρέφη στην Κύπρο, διημερίδα για την προώθηση του Μητρικού Θηλασμού διοργανώνεται 5-6 Οκτωβρίου στη Λευκωσία


Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2016

Μια πολύ σημαντική διημερίδα για την προώθηση του Μητρικού Θηλασμού διοργανώνεται 5-6 Οκτωβρίου στη Λευκωσία, με θέμα την εφαρμογή της Εθνικής Πολιτικής Μητρικού Θηλασμού και στόχο τη δημιουργία Νοσοκομείων Φιλικών προς τα Βρέφη.

Την έναρξη της διημερίδας θα κάνει η κα Χρύσω Γρηγοριάδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού Κύπρου παρουσία του Δρ. Γιώργου Παμπορίδη, Υπουργού Υγείας Κύπρου.
Κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, Φαρμακοποιός και αναπληρωματικό Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, κα Σοφία Τζιτζίκου, θα συμμετάσχει στην διημερίδα επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της προώθησης της πολιτικής για τη δημιουργία Νοσοκομείων Φιλικών προς τα Βρέφη. Τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία αναγνώρισης των Νοσοκομείων ως Φιλικά προς τα Βρέφη θα αναλύσει η κα Καλλιόπη Μάλφα-Νικολοπούλου, Μαία, Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχοπροφυλακτικής Εταιρείας, Μέλος του Ε.Σ. της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού.

Στη χώρα μας, το Μάιο του 2016 αναγνωρίστηκε από τη UNICEF τo Αρεταίειο ως Φιλικό προς τα Βρέφη, ακολουθώντας την πιστοποίηση του Μητέρα το 2014 και των νοσοκομείων «Αττικόν» και Π.Γ.Ν. Μαιευτήριο Αθηνών «Έλενα Βενιζέλου» το 2011.
Η UNICEF υποστηρίζει σε παγκόσμιο επίπεδο την προώθηση του Μητρικού Θηλασμού ως το καλύτερο μέσο διατροφής του παιδιού με πλήθος ευεργετικών αποτελεσμάτων τόσο για τα βρέφη όσο και για τις μητέρες και ενθαρρύνει τα κράτη να θεσπίσουν πολιτικές και προγράμματα για την προστασία, προώθηση και υποστήριξή του. Πρόσφατες έρευνες (Lancet) έδειξαν πως ο μητρικός θηλασμός μειώνει την παιδική θνησιμότητα στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Συνδέεται με 36% μείωση σε αιφνίδιους θανάτους βρεφών και σχεδόν 60% μείωση στην πιο κοινή εντερική ασθένεια μεταξύ των πρόωρων βρεφών. Ένα παιδί που θηλάζει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διατρέχει μειωμένο κίνδυνο να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο αργότερα στη ζωή του.
Για να χαρακτηρισθεί ένα νοσοκομείο ως φιλικό προς τα βρέφη, σύμφωνα με τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας πρέπει ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες που έχουν στόχο τη διευκόλυνση και εξασφάλιση του μητρικού θηλασμού για τις μητέρες που μπαίνουν στο μαιευτήριο, τα λεγόμενα 10 βήματα: 1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το θηλασμό και τακτική ενημέρωση του προσωπικού υγείας. - 2. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. - 3. 
Πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και το χειρισμό του θηλασμού. - 4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό μισή ώρα μετά τη γέννηση. - 5. Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρηθεί η διατροφή των βρεφών με μητρικό γάλα ακόμη κι αν θα έπρεπε να αποχωρισθούν τη μητέρα τους. -6. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους. - 7. Διευκόλυνση της πρακτικής “rooming in”, δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα. - 8. 
Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά. - 9. Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα για το στόμα όταν το μωρό θηλάζει. - 10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν από το νοσοκομείο ή την κλινική.
 _________

Περισσότερα για τα πλεονεκτήματα του Μητρικού Θηλασμού μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα της UNICEF www.unicef.gr/bfweek