~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........διαδικτυακή περιοδική έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για την Κύπρο * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η Φωτό Μου
με τον δημοσιογράφο Πάνο Αϊβαλή

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διακόπτει προσωρινά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

     Δ Ι Ε Θ Ν Η       
της ΝΙΚΗΣ ΑΞΙΩΤΗΟι ευρωβουλευτές ζήτησαν να σταματήσουν προσωρινά οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μάλλον απίθανο να ανταποκριθούν στο αίτημα.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ ενός μη δεσμευτικού αιτήματος για πάγωμα των διαπραγματεύσεων, το οποίο απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.

_________________
http://www.thestival.gr/diethni/item/277654-to-eyropaiko-koinoboulio-diakoptei-prosorina-tis-entaksiakes-diapragmateuseis-me-tin-tourkia#null

Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο


Στις 16 Αυγούστου είναι η 50ή επέτειος από την ίδρυση της ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Κύπρου, που ήταν μια από τις μεγαλύτερες κτήσεις της Βρετανίας στην Ευρώπη. Μισός αιώνας συμπληρώθηκε, σφραγισμένος στο μεγαλύτερο μέρος του από την ατέρμονη διένεξη για την επανένωση ενός νησιού, διαιρεμένου σε αμιγώς ελληνικό και τουρκικό τομέα, μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Όμως, η πρόοδος που συντελέσθηκε από την ανεξαρτησία και μετά στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι αξιοπρόσεκτη. Οι δημοκρατικοί της θεσμοί είναι ανθεκτικοί, η οικονομία της τόσο ισχυρή, ώστε, παρά τη διαίρεση, το νησί εντάχθηκε στην Ε.Ε. το 2004. Αντιθέτως, το βόρειο τμήμα του νησιού χειμάζεται.
Το 1954 η Βρετανία επέμενε ότι ορισμένες από τις κτήσεις της, μεταξύ αυτών και η Κύπρος, δεν θα αποκτήσουν ποτέ πλήρη ανεξαρτησία. Επακολούθησε στα τέλη του ’50 ο αγώνας της ΕΟΚΑ για την ένωση με την Ελλάδα και τότε η Βρετανία συναίνεσε στην ανεξαρτησία της νήσου. Όμως, το Λονδίνο όχι μόνο τορπίλισε την τόσο συχνά εκφρασμένη επιθυμία της ελληνικής πλειοψηφίας (περίπου το 80% του πληθυσμού) να ενωθεί με την Ελλάδα, αλλά ακρωτηρίασε το νεότευκτο κράτος με ένα Σύνταγμα ανεφάρμοστο στην πράξη.
«Κείμενο τραγικό και σχεδόν γελοίο» το χαρακτήρισε Βρετανός συνταγματολόγος. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η διευθέτηση του 1960 ναυάγησε τόσο γρήγορα, για να επακολουθήσει ο θλιβερός κύκλος του σπαραγμού που έληξε με την εισβολή του 1974 και την αποξένωση των δύο κοινοτήτων.
Η Βρετανία, εις αντάλλαγμα της ανεξαρτησίας, απαίτησε τη διατήρηση της επ’ αόριστον κυριαρχίας της επί των δύο στρατιωτικών βάσεων του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας και επί μικρών εδαφικών τμημάτων. Σε ορισμένα από αυτά οι εγκαταστάσεις επιτρέπουν σε Βρετανούς (και Αμερικανούς) να υποκλέπτουν τις επικοινωνίες σε μεγάλα τμήματα της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. Ο σταθμός υποκλοπών του Αγίου Νικολάου είναι προκεχωρημένο φυλάκιο του Στρατηγείου Επικοινωνιών της βρετανικής κυβέρνησης με βεληνεκές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. συμβαίνει το παράδοξο αλλά όχι πρωτοφανές, ένα μέλος της Ενωσης να ασκεί κυριαρχία επί άλλου μέλους. Ομως, το Γιβραλτάρ, την επιστροφή του οποίου δεν έπαψε να ζητεί η Ισπανία, παραχωρήθηκε πριν από περίπου 300 χρόνια στη Βρετανία, ενώ μόνο μισός αιώνας πέρασε από τότε που αυτή ήγειρε αξιώσεις ατέρμονης διάρκειας επί τμημάτων κυπριακού εδάφους. Επίσης, οι τρεις ναυτικές βάσεις που παραχωρήθηκαν από το Ελεύθερο Ιρλανδικό Κράτος στη Βρετανία βάσει των όρων της Αγγλο-Ιρλανδικής Συνθήκης του 1921, εγκαταλείφθηκαν το 1938, δηλαδή ύστερα από 70 χρόνια. Αντιστοίχως, οι Νέες Κτήσεις ενοικιάστηκαν για 99 χρόνια το 1898, όταν η βρετανική αυτοκρατορία βρισκόταν στο ζενίθ της ισχύος της. Το 1997 η Βρετανία επέστρεψε στην Κίνα όχι μόνο τις Νέες Κτήσεις και το Χονγκ Κονγκ, αλλά και το Κόουλουν, το οποίο, όπως οι βάσεις στην Κύπρο, της είχε παραχωρηθεί επ’ αόριστον.
Ο Κύπριος πρόεδρος κ. Δημήτριος Χριστόφιας έχει χαρακτηρίσει τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο «αποικιοκρατική κηλίδα αίματος». Η ώρα έχει έλθει λοιπόν για τη Βρετανία να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων ή τουλάχιστον να θέσει κάποιο χρονικό όριο στην παρουσία της σε 99 περίπου τετρ. μίλια κυπριακού εδάφους. Πολλώ δε μάλλον που το 1970 η τότε κυβέρνηση σχεδίαζε να εγκαταλείψει τις βάσεις στο πλαίσιο περικοπής δαπανών. Δέχθηκε όμως πιέσεις από τις ΗΠΑ, τον άλλοτε επικριτή της βρετανικής αποικιοκρατίας, για να τις κρατήσει.
Το 2004 έγινε νέα προσφορά για την επιστροφή του 50% της περιοχής των βάσεων υπό τον όρο ότι όλοι θα αποδέχονταν το σχέδιο Ανάν. Οι Τουρκοκύπριοι το ενέκριναν, αλλά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων. Επομένως, η προσφορά για την επιστροφή εδάφους, που αποκτήθηκε κάτω από τόσο ανορθόδοξες συνθήκες, την ώρα που οι Κύπριοι δεν ήταν σε θέση να απορρίψουν τα βρετανικά αιτήματα, μόνο γενναιόδωρη δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Εξάλλου, η βρετανική διστακτικότητα έναντι της πλήρους ανεξαρτησίας της Κύπρου, βάσει της νομοτέλειας περί αθέλητων συνεπειών είχε ως επίπτωση την ολέθρια εμπλοκή της κυβέρνησης Μπλερ στο Ιράκ. Παραμονές του πολέμου, η κυβέρνηση επικαλέστηκε τις βάσεις στην Κύπρο για να δικαιολογήσει την εισβολή. Ενώ όμως στις 9 Σεπτεμβρίου του 2002 η Κοινή Επιτροπή Πληροφοριών της Βρετανίας είχε ονοματίσει το Μπαχρέιν, την Ιορδανία, το Κατάρ, το Ισραήλ, το Κουβέιτ και την Τουρκία ως πιθανούς στόχους των όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν, με τον διαβόητο «δόλιο» φάκελο της 24ης Σεπτεμβρίου στον κατάλογο προστέθηκε και η Κύπρος, την οποία, κατά τους βρετανικούς ισχυρισμούς μπορούσαν να πλήξουν οι πύραυλοι αλ Χουσεΐν με βεληνεκές 650 χλμ. Ετσι, η εφημερίδα «Sun» κυκλοφόρησε με τρομολαγνικό πηχυαίο τίτλο περί της «Αποκαλύψεως» που απειλούσε Βρετανούς στρατιώτες και τουρίστες στην Κύπρο, αφού πύραυλοι βιολογικού πολέμου μπορούσαν να πλήξουν το νησί 45 λεπτά μετά τη διαταγή επίθεσης του «τυράννου Σαντάμ».
Η κυβέρνηση Μπλερ μάλλον δεν πίστευε στην ίδια την προπαγάνδα της περί υποτιθέμενης απειλής εναντίον των βάσεων, αφού δεν μπήκε καν στον κόπο να προειδοποιήσει την κυπριακή κυβέρνηση για τον κίνδυνο που διέτρεχαν όσοι κατοικούσαν πάνω στο νησί και δεν ήταν Βρετανοί στρατιώτες ή τουρίστες.
Το κληροδότημα της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας επί της Κύπρου δεν είναι από τα καλύτερα. Ενας τρόπος έστω μερικής εξιλέωσης της Βρετανίας για τις τόσες χαμένες ευκαιρίες, που ίσως να είχαν αποτρέψει το σημερινό αδιέξοδο, είναι να παραιτηθεί του δικαιώματος της επ’ αόριστον κράτησης ενός τμήματος εδάφους, επί του οποίου δεν έχει κανένα δικαίωμα.
* Ο κ. Richard Clogg είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Πηγή


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Καθημερινή. Νομίζουμε ότι περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για την πολιτική της Βρετανίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ν. Κοτζιάς: Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί για τον κυπριακό λαό και όχι για γεωπολιτικά συμφέροντα τρίτων


Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέβαλε επίσκεψη εκπροσώπων του στην Τουρκία

  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  
Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τον Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ και την Κίτι Πίρι, εισηγήτρια για την Τουρκία, ακύρωσαν την επίσκεψη που είχαν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν σήμερα στην Τουρκία, μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, επειδή «διαφώνησαν με το σχήμα των συναντήσεων».
«Εξαιτίας διαφορών ως προς το σχήμα των συναντήσεων, ο πρόεδρος Σουλτς, σε συμφωνία με τους ευρωβουλευτές Μπροκ και Πίρι, αποφάσισαν να ακυρώσουν την επίσκεψη έως ότου γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", αναφέρει ανακοίνωσή του ΕΚ.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει έναν ειλικρινή διάλογο, ανοιχτά και με καλή πίστη, με τις τουρκικές Αρχές. Αλλά για τον διάλογο είναι προϋπόθεση να γίνει αποδεκτή η αυτονομία και η ανεξαρτησία των συνομιλητών σας. Ο κ. Μπροκ και η κ. Πίρι εκπροσωπούν το ΕΚ και δεν μπορούμε να έχουμε επιλεκτική προσέγγιση ως προς το ποιος μιλάει σε ποιον», δήλωσε ο κ. Σουλτς.
«Χθες, εξέφρασα στον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος βρισκόταν στο ΕΚ στο πλαίσιο συμφωνίας να κρατηθεί ανοικτός ο πολιτικός διάλογος, τον θαυμασμό μου για τη δημοκρατική εγρήγορση του τουρκικού λαού για να διασφαλίσει τη δημοκρατία κατά την απόπειρα πραξικοπήματος και τις αντιρρήσεις των ευρωπαϊκών αρχών ως προς την αναλογικότητα της απάντησης της τουρκικής κυβέρνησης ενόψει του πραξικοπήματος. Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στον διάλογο. Ο διάλογος, ωστόσο, απαιτεί και οι δύο πλευρές να θέλουν να μιλήσουν η μία με την άλλη. Εξακολουθώ να ελπίζω ότι το ΕΚ θα είναι σύντομα σε θέση να πραγματοποιήσει την επίσκεψη.

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΗΠΑ : ΛΥΚΟΦΙΛΙΕΣ


ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΗΠΑ:  ΛΥΚΟΦΙΛΙΕΣ
Aσφυκτικές πιέσεις προς τους Ελληνοκυπρίους να αποδεχτούν ένα διχοτομικό σχέδιο τύπου Ανάν 2004, για μια Κύπρο δύο συνιστωσών πολιτειών, στα πλαίσια των επαφών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη Ελβετία. Ο λαλίστατος Ομπάμα, βεβαίως, ουδεμία δήλωση, για δίκαιη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια ενός ενιαίου ανεξάρτητου κράτους.

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Κυπριακό: Πρώτα χάρτης, μετά πολυμερής διάσκεψη, τόνισε ο Ν. Αναστασιάδης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις πρώτες δηλώσεις, μετά την επιστροφή του το Σάββατο από τις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έκανε απόψε σαφή την θέση του ότι τα κριτήρια για το εδαφικό, θα πρέπει κατ? ανάγκην να αντανακλώνται και στον χάρτη. Εφ? όσον γίνει αυτό, «ενδέχεται να ορισθεί ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης σε χρόνο, που θα υποβοηθά στην περαιτέρω άμβλυνση των διαφορών ή και γιατί όχι σε οριστική κατάληξη», τόνισε.

Σε ερώτηση, γιατί δεν θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά θα συναντηθεί χωριστά με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι έκρινε ότι η κατ? ιδίαν συνάντηση μπορεί να δώσει την ευχέρεια να ανταλλάξει καλύτερα απόψεις με τους αρχηγούς.
«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πολιτική ηγεσία θα ενημερωθεί πλήρως», πρόσθεσε.

Ο Μ. Ακιντζί συνδέει τον χάρτη για το εδαφικό με ασφάλεια και εγγυήσεις
Σε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, όταν θα συζητηθούν και θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, παραπέμπει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, την οριστικοποίηση του χάρτη για το εδαφικό.
Σε μήνυμα για την 33η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» (ΤΔΒΚ), την οποία αναγνωρίζει από την διεθνή κοινότητα μόνο η Τουρκία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρει ότι η πενταμερής θα είναι τύπου Μπούργκενστοκ, όπου το 2004 κατατέθηκε το σχέδιο Ανάν. Στην διάρκειά της, τόσο ο χάρτης όσο και τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, θα λάβουν την τελική μορφή τους, δήλωσε.
Σε περίπτωση σύγκλισης επί των κριτηρίων για το εδαφικό, προσθέτει ο Μουσταφά Ακιντζί, οι δύο πλευρές θα ετοιμάσουν τους δικούς τους χάρτες και θα καθορίσουν ημερομηνία για πενταμερή διάσκεψη, υπό τα Ηνωμένα Έθνη.
Υποστηρίζει, επίσης, ότι «οι εγγυήσεις μπορούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες του 2016 και όχι να καταργηθούν».
Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, χωρίς εκ περιτροπής προεδρία, δεν θα υπάρξει λύση του Κυπριακού.
Εξάλλου, ο Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας σε βουλευτές του ΑΚΡ, δήλωσε ότι «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπαναχωρήσει από τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση και συνεχίσει να ζητά το ανέφικτο, η ΤΔΒΚ θα συνεχίσει τον δικό της δρόμο».
 _____________

Στην Αθήνα μεταβαίνει την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ενημερώνει το Μαξίμου για το Κυπριακό

nikos-anastasiadis-630.jpg

Ο Νίκος Αναστασιάδης επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων
 | ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στην Αθήνα μεταβαίνει την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στις 6 το απόγευμα της ίδιας μέρας.
Στόχος του Νίκου Αναστασιάδη είναι, εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, να έρθει σε επαφή και να ενημερώσει τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κύπριου προέδρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε ότι στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας σημειώθηκε πρόοδος στο Κυπριακό, αλλά όχι κατάληξη σε συμφωνία επί των κριτηρίων του εδαφικού, γι αυτό και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν»
Επέμεινε στη θέση ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως να αποτυπωθούν σε χάρτη, ώστε να μπορεί να γίνεται λόγος για συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν στην επόμενη φάση.
Η θέση αυτή του προέδρου Αναστασιάδη, τόνισε, έχει καταστεί ξεκάθαρη τόσο προς την τουρκοκυπριακή πλευρά όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη.
Για τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς σημείωσε ότι, αφού υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια πρέπει να καθοριστεί ημερομηνία για πενταμερή διάσκεψη και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση επί χαρτών, ο εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει μια τέτοια συναντίληψη μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων».
«Από τις συζητήσεις με ξένες κυβερνήσεις, οι οποίες επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε την ίδια προσέγγιση», είπεκαι πρόσθεσε ότι πρέπει να είναι πολυμερής και όχι πενταμερής.
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ενδεχομένως να μην είναι έτοιμη να εισαγάγει το ευρώ από την πρώτη ημέρα της λύσης, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση όταν υπάρχουν δύο νομίσματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού κάτι τέτοιο είναι αρνητικό για το σύνολο της κυπριακής οικονομίας.


Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Για το βιβλίο “Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι” του Τεύκρου Μιχαηλίδη μίλησε ο εκδότης, Ευριπίδης Κλεόπας,- για βιβλίο “Με πόνο ψυχής… Σκέψεις και προβληματισμοί (Για την κοινωνία, την πατρίδα και τον Ελληνισμό)” του Ανδρέα Μορφίτη για το οποίο μίλησαν ο Καθηγητής Ανδρέας Βοσκός και ο Λοΐζος Λοΐζος

Δύο βιβλιοπαρουσιάσεις φιλοξενήθηκαν στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

Δύο παρουσιάσεις βιβλίων φιλοξένησε το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα. Πρόκειται για το βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη με τίτλο “Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι” και αυτό του Ανδρέα Μορφίτη που φέρει τον τίτλο “Με πόνο ψυχής… Σκέψεις και προβληματισμοί (Για την κοινωνία, την πατρίδα και τον Ελληνισμό)”.
Ανακοίνωση από το Σπίτι της Κύπρου αναφέρει ότι για το βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη μίλησε ο εκδότης, Ευριπίδης Κλεόπας, ο οποίος είπε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που ακόμα και αν του έλειπε η αστυνομική πλοκή, θα ήταν ένα υπέροχο ιστορικό μυθιστόρημα σε δύο χρόνους, που ορίζονται από τη συμβολική παρουσία του πρώτου Άγγλου που πάτησε το πόδι στου στην Κύπρο, του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, και την τελευταία συμβολική παρουσία του κατακτητή, στο πρόσωπο του αμφιλεγόμενου συγγραφέα και όχι μόνον, Λώρενς Ντάρελ.
Τον συγγραφέα καλωσόρισε στο Σπίτι της Κύπρου ο Μορφωτικός Λειτουργός Τάκης Βοΐλας ο οποίος, προλογίζοντας, ανέφερε ότι στο νέο αυτό αστυνομικό, ιστορικό και μαθηματικό μυθιστόρημά του, ο συγγραφέας καταθέτει εκ νέου την αγάπη του για τα μαθηματικά και την ιστορική αφήγηση, αλλά και τη βαθιά αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του, την Κύπρο.
Η κριτικός λογοτεχνίας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τιτίκα Δημητρούλια, εντάσσοντας τη δουλειά του Τεύκρου Μιχαηλίδη σε μία μεγάλη παράδοση της αστυνομικής λογοτεχνίας, υποστήριξε ότι το ενδιαφέρον με τα έργα του Τεύκρου Μιχαηλίδη έχει να κάνει με την πολλαπλή στόχευση και ύφανση των κειμένων του.
Η συγγραφέας, τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.), Τιτίνα Δανέλλη είπε ότι με λεπτή ειρωνεία, υποδόριο και φονικό χιούμορ, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης ανασταίνει ιστορικές προσωπικότητες για να τις αναμείξει με επινενοημένες αναπλάθοντας δυο τόσο μακρινές εποχές αλλά και τόσο ίδιες, δημιουργώντας τον δικό του συναρπαστικό λογοτεχνικό κόσμο.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο αφηγητής, συγγραφέας, μεταφραστής Ανδρέας Μιχαηλίδης.
Παίρνοντας το λόγο ο συγγραφέας, αναφέρθηκε στην απόφαση του να «ταξιδέψει» με το βιβλίο του στον τόπο του, την Κύπρο, καθώς και στην κοπιώδη ιστορική και πραγματολογική έρευνα και στην περιπέτεια έκφρασης και συγγραφής,
Δεύτερη ανακοίνωση από το Σπίτι της Κύπρου αναφέρεται στο βιβλίο του Ανδρέα Μορφίτη για το οποίο μίλησαν ο Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Βοσκός και ο Αν. Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) Λοΐζος Λοΐζος.
Στη συνέχεια για το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) Γιάννης Νικολάου και ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Διευθυντής Κέντρου Ανατολικών Σπουδών για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης.
Ο Γιάννης Νικολάου είπε ότι “στο βιβλίο, άκρως ευστόχως, περικλείεται όλη η αγωνία και η συναισθηματική φόρτιση, όχι μόνο του Αντρέα αλλά και του κάθε υγιώς σκεπτόμενου και πατριωτικά φρονούντος Έλληνα στην καταταλαιπωρημένη Μεγαλόνησο”.
Ο κ. Γιαλλουρίδης, υπογράμμισε ότι το βιβλίο αποτελεί «ένα έργο το οποίο είναι μια κραυγή αγωνίας για την Κύπρο και το μέλλον της, διότι όπως αποτυπώνεται η πορεία που πήρε το κυπριακό πρόβλημα μετά την εισβολή, ήταν και παραμένει μία πορεία προς το τέλος της Κύπρου ως ελληνικής πατρίδας».
Ο Ανδρέας Μορφίτης είπε ότι “ο πόνος ψυχής αντανακλάται σε μια διαχρονική αγωνία που είχα ως απλός αλλά ενεργός πολίτης της Κύπρου, μελετώντας τα καθημερινά και οσφραινόμενος τα μελλούμενα, τα οποία κατέγραφα πράγματι με πόνο ψυχής”.
Και στις δύο βιλιοπαρουσιάσεις το κοινό καλωσόρισε ο Μορφωτικός Λειτουργός της κυπριακής πρεσβείας στην Αθήνα, Τάκης Βοΐλας, και ακολούθησε απαγγελία των ποιημάτων και σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
_______________