~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........διαδικτυακή περιοδική έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για την Κύπρο * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η Φωτό Μου
με τον δημοσιογράφο Πάνο Αϊβαλή

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Στη Λεμεσό! Αποτροπή έξωσης μονογονεϊκής οικογένειας από το σπίτι της λόγω τραπεζικών χρεών

 Leonidas Papadopoulos .
ΑΘΗΝΑ

Πριν λίγο στη Λεμεσό! Αποτροπή έξωσης μονογονεϊκής οικογένειας από το σπίτι της λόγω τραπεζικών χρεών.
Οι Λαοί αντιστέκονται στην παγκόσμια τραπεζοκρατία!
Συγχαρητήρια στους συναγωνιστές της Κύπρου

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Η Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017


ΕΙΔΗΣΕΙΣ



Η Πάφος, η μικρότερη ευρωπαϊκή πόλη, είναι μαζί με την πόλη Άαρχους της Δανίας,Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017.  Με πανηγυρική εκδήλωση στην ανακαινισμένη πλατεία του δημαρχείου της Πάφου,  με συναυλία της ‘Άλκηστης Πρωτοψάλτη. Στην εκδήλωση ήταν επικεφαλής ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2017 θα αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία της πόλης. Ο κ. Φαίδωνος ανέφερε ότι η Πάφος φιλοδοξεί μέσα από τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «να αφήσει ένα ευδιάκριτο αποτύπωμα και είναι έτοιμη να διαδραματίσει και πάλι το ρόλο της γέφυρας ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».
Για την τελετή έστειλε μήνυμα από την Λισαβόνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος χαρακτηρίζει «ιστορική στιγμή, όχι μόνο για την Πάφο, αλλά και ολόκληρη την Κύπρο». Αναφέρει στο μήνυμα του ο πρόεδρος Αναστασιάδης, «ένα όμορφο ταξίδι αρχίζει και δικαιώνει τις επίπονες και επίμονες προσπάθειες όλων όσων πίστεψαν σε αυτό και εργάστηκαν για να αναδείξουν τις δυνατότητες μιας μικρής ευρωπαϊκής πόλης, όπως η Πάφος, η οποία όμως διαθέτει πλούσια ιστορία και μοναδική πολιτιστική κληρονομιά».
Με το σύνθημα «Συνδέοντας Ηπείρους, Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς», η Πάφος ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, στέλνει στην Κύπρο και διεθνώς τα δικά της ηχηρά μηνύματα πολιτισμού και ειρήνης, σημειώνει. Ο Κύπριος πρόεδρος συγχαίρει θερμά τον πρόεδρο και τα μέλη του Οργανισμού Πάφος 2017 για την πολύτιμη και καταλυτική συμβολή τους σε αυτή τη μεγάλη και σπουδαία διοργάνωση. Στην αποψινή τελετή θα παραστούν ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης, βουλευτές και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης, θα είναι παρούσες αντιπροσωπείες από 50 ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες ήταν ή θα είναι στο μέλλον Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης .


______________
http://eu.greekreporter.gr/?p=49849

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

TUV Austria Hellas: Πιστοποίηση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ



Η TÜV AUSTRIA HELLAS μέσω της θυγατρικής εταιρείας της TÜV AUSTRIA CYPRUSολοκλήρωσε πρόσφατα με επιτυχία την  πιστοποίηση του Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας (ΣΔΕ) της εταιρίας HERMES AIRPORTS LTD, η οποία είναι υπεύθυνη για την διαχείριση και την λειτουργία των διεθνών αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου της Κύπρου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του EN ISO 50001. Το συγκεκριμένο, διεθνές πρότυπο προδιαγράφει τις γενικές απαιτήσεις για τη δημιουργία Συστήματος για τη διαχείριση της ενέργειας σε μια επιχείρηση και εστιάζει στον εντοπισμό των ευκαιριών ενεργειακής βελτίωσης.

Επιπλέον, η TÜV AUSTRIA CYPRUS πραγματοποίησε και την πρώτη Επαλήθευση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα στα παραπάνω αεροδρόμια, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχήματος επαλήθευσης αεροδρομίων Airport Carbon Accreditation Scheme (ACAS) του Airports Council International Europe (ACI-EUROPE). Το σχήμα αυτό, στοχεύει στην αποτελεσματική διαχείριση και μείωση των εκπομπών διοξειδίου από τις δραστηριότητες των αεροδρομίων.
Όπως σημείωσε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV AUSTRIA HELLAS κ. Καλλιάς: «Πρόκειται για μια συνεργασία ιδιαίτερης αξίας για την TÜV AUSTRIA CYPRUS καθώς αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική της. Είναι δε, ιδιαίτερα σημαντικό ότι η HERMES AIRPORTS LTD, τόσο με το Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας, όσο και με τη μεθοδολογία παρακολούθησης και μείωσης εκπομπών που εφαρμόζει, με τη δική μας σφραγίδα πιστοποίησης, συμβάλλει ουσιαστικά στην παγκόσμια προσπάθεια για την ορθολογική χρήση της ενέργειας και τη μείωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».
Από την πλευρά της η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports Ltd κα Ελένη Καλογήρου, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την απόκτηση της πιστοποίησης ISO 50001:2011 στον τομέα της ενεργειακής διαχείρισης, από την εταιρεία. Όπως σημείωσε «η πιστοποίηση αυτή, τοποθετεί πλέον τα δύο διεθνή αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, στην ανώτερη κατηγορία των αεροδρομίων διεθνώς, που κατάφεραν να εξασφαλίσουν αυτή τη σημαντική πιστοποίηση. Το γεγονός αυτό, μας κάνει να αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι».
____________

Μ. Φάλον: Η Βρετανία στηρίζει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού

  ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ  


Την βούληση της Βρετανίας να στηρίξει, ως εγγυήτρια δύναμη, την «όποια λύση αποφασιστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση να ικανοποιεί το αίσθημα ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων», εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Μάϊκλ Φάλον.


Μετά τις συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του,Χριστόφορο Φωκαίδη, ο κ. Φάλον επαναβεβαίωσε την προσφορά της Βρετανίας για επιστροφή της μισής έκτασης των βρετανικών βάσεων σε μια επανενωμένη Κύπρο, με την ελπίδα, όπως είπε, η συγκεκριμένη προσφορά να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας.
Ωστόσο, σημείωσε, πως η προσφορά αυτή γίνεται με την προϋπόθεση ότι «δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή δραστηριότητα των βρετανικών βάσεων στην προώθηση της ασφάλειας στην περιοχή».
Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε, ότι διαβεβαίωσε τον Βρετανό ομόλογό του, πως για την ελληνοκυπριακή πλευρά η επιθυμία για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση είναι δεδομένη. Επίσης είπε, ότι υπογράφτηκε ένα «ανανεωμένο, ακόμα πιο φιλόδοξο», όπως το χαρακτήρισε, Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας.
Ο κ. Φωκαίδης ανακοίνωσε ότι αναχωρεί αύριο για το Λονδίνο ανώτερος αξιωματικός, ο οποίος, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, αναλαμβάνει, για πρώτη φορά, καθήκοντα ακολούθου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Βρετανός υπουργός έγινε δεκτός από τον ΠρόεδροΝ. Αναστασιάδη. Μετά την συνάντηση τόνισε: «Η Κύπρος διαδραματίζει ένα μεγαλύτερο ρόλο τώρα, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Σκάνδαλο μεγατόνων στην Κύπρο: Ένοχος για διαφθορά πρώην βοηθός Γενικός Εισαγγελέας - Είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου

 ΕΙΔΗΣΕΙΣ
8 Φεβρουαρίου 2017

Το μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκρινε πριν από λίγο ένοχο τον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου Ρίκκο Ερωτοκρίτου, για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, καταδολίευση και συνωμοσία. Το δικαστήριο όρισε την 17η Φεβρουαρίου ως ημέρα για αγόρευση των συνηγόρων για μετριασμό της ποινής η οποία θα επιβληθεί μετά. Η ποινή που προβλέπεται για αυτά τα αδικήματα είναι έως και 7 χρόνια φυλάκιση.
Μαζί με τον κ. Ερωτοκρίτου ένοχοι κρίθηκαν οι δικηγόροι Παναγιώτης Νεοκλέους και Ανδρέας Κυπρίζογλου και το δικηγορικό γραφείο «Α. Νεοκλέους».
Όπως διαπίστωσε το Δικαστήριο, ο κ. Ερωτοκρίτου όταν ήταν Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είχε διατάξει την ποινική δίωξη Ρώσων οι οποίοι ήταν αντίδικοι πελατών του δικηγορικού γραφείου Α. Νεοκλέους για υπόθεση με καταπίστευμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ως αντάλλαγμα το γραφείο Α. Νεοκλέους δεν παρουσιάστηκε σε δίκη αγωγής που είχε κάνει ο κ. Ερωτοκρίτου για συμψηφισμό δανείων 555.000 ευρώ με καταθέσεις του ίδιου ποσού στη Λαϊκή Τράπεζα που κουρεύτηκαν το 2013. Ο γραφείο Νεοκλέους εκπροσωπούσε την Λαϊκή Τράπεζα.
Ο κ. Ερωτοκρίτου πριν ξεκινήσει η ποινική διαδικασία είχε παυτεί από τη θέση του με απόφαση του Ανώτατου δικαστικού συμβουλίου με την κατηγορία της ανάρμοστης συμπεριφοράς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Ερωτοκρίτου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου διετέλεσε στο παρελθόν βουλευτής και είχε αποχωρήσει από το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ όταν διαφώνησε το 2004 με το Νίκο Αναστασιάδη για την υποστήριξη του σχεδίου Αναν.

____________

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Κυπριακό: τι κρύβεται πίσω από τις εγγυήσεις

kypros-prasini_zoni.jpg

AP Photo/Petros Karadjias

Το ζήτημα των εγγυήσεων κανονικά δεν θα έπρεπε να είχε αναγορευτεί σε μεγάλο θέμα, σε σημείο μάλιστα που να θέτει σε κίνδυνο την πορεία της ανεύρεσης λύσης.
Είναι προφανές ότι οι εγγυήσεις του 1960 είναι απηρχαιωμένες όπως έχουν τονίσει ο Αναστασιάδης και η Αθήνα, αλλά ακόμη και ξένοι αξιωματούχοι, όπως το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επί προέδρου Ομπάμα και η Βρετανία.
Από την άλλη, δεν μπορεί να εκλείψουν τελείως κάποιες εγγυήσεις για την ασφάλεια μόνο και μόνο από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. Χρειάζεται κάτι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό, εγγυήσεις του ΟΗΕ ή και παραμονή μέρους της ειρηνευτικής δύναμης για κάποιο διάστημα, ή ίσως ένας ειδικός μηχανισμός της Ε.Ε., ακόμη και κάποιος εγγυητικός ρόλος από πλευράς ΝΑΤΟ.
Ομως το θέμα δεν είναι και τόσο απλό στην επίλυσή του και σε αυτό επέτυχαν εν μέρει οι καλοθελητές στην Αθήνα και την Αγκυρα που το έθεσαν όχι ως θέμα ουσίας ή αρχής, αλλά για να σαμποτάρουν τις συνομιλίες.
Το θέμα των εγγυήσεων, στις πιο ακραίες εκδοχές του, δηλαδή η πλήρης κατάργησή τους από τη μια και η διατήρησή τους ως έχουν από την άλλη, δεν αποτελεί απλή αγκύλωση, εμμονή ή καπρίτσιο.
Αγγίζει τις πλέον ευαίσθητες χορδές των δύο κοινοτήτων, γιατί ακριβώς οι «αρχικές εγγυήσεις» και η «μη εφαρμογή τους» άπτονται των δύο μεγάλων τραυμάτων εκάστης πλευράς, της τουρκικής εισβολής και κατοχής του 1974, που ακριβώς στηρίχτηκε στις εγγυήσεις του 1960, και των αιματηρών σε βάρους των Τουρκοκυπρίων επεισοδίων του 1963-64, όπου οι εγγυήσεις δεν λειτούργησαν για να τα αποσοβήσουν.
Κανονικά και τα δύο αυτά γεγονότα είναι εντελώς αδιανόητα σήμερα.
Καμία σχέση δεν έχει η σημερινή κατάσταση με την τότε.
Το 1963-64 τον λόγο είχαν οι ένοπλες ομάδες του Γιωρκάτζη, του Λυσσαρίδη και του Σαμψών, το δε 1974 τον λόγο είχαν αρχικά η φονική ΕΟΚΑ Β’, η ελληνική χούντα του Ιωαννίδη και ο Σαμψών.
Και βέβαια είχαμε τη δεύτερη τουρκική εισβολή που ήταν πολύ πιο καταστροφική και αιματηρή, με τους χιλιάδες νεκρούς και τους πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα.
Επιπλέον, η τουρκική αυτή στρατιωτική προέλαση διά της οποίας κατελήφθη σχεδόν το 37% του κυπριακού εδάφους ήταν εντελώς αδικαιολόγητη, μια και είχε επανέλθει η πολιτειακή ομαλότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Αθήνα.
Από την άλλη, τα τραύματα αυτά είναι βαθύτατα και δεν επουλώνονται εύκολα.
Οι μισοί και πλέον Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν ζήσει τα τραγικά αυτά γεγονότα και για τους περισσότερους παραμένουν οι εφιάλτες τους (τα δε παιδιά τους τα γνωρίζουν από τους γονείς τους και από όσα μαθαίνουν στη διαδικασία κοινωνικοποίησης στο σχολείο, καθώς και από τα εκατέρωθεν μουσεία του αγώνα στα οποία καταγράφονται αποκλειστικά οι ωμότητες της άλλης πλευράς).
Και πάντως για τους περισσότερους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους τα τραύματα αυτά δεν ξεπερνιούνται με νηφάλια και ορθολογική σκέψη.
Οπως εύστοχα ελέχθη πρόσφατα από έναν Ελληνα ερευνητή που εργάζεται στο νησί, «στην Κύπρο δεν πολεμάμε με τα γεγονότα, αλλά με τα φαντάσματα».
Τα δε τραύματα εν προκειμένω μεταφράζονται σε κάτι άλλο πρωτεύον, στον αγώνα επιβίωσης της κάθε πλευράς, επιβίωση που δεν μπορεί να τίθεται σε καμία περίπτωση εν αμφιβόλω.
Η μια πλευρά λέει, διά στόματος Νίκου Αναστασιάδη, ότι η εμμονή της Τουρκίας να παραμείνει εγγυήτρια είναι σαν να ζητούσαμε από τη Λετονία να αποδεχτεί ρωσική εγγύηση ασφαλείας.
Λίγοι θα διαφωνούσαν με τον εύστοχο αυτό παραλληλισμό.
Η άλλη όμως πλευρά λέει, διά στόματος Μουσταφά Ακιντζί, χωρίς την ύπαρξη τουρκικής εγγύησης, τι θα μπορούσε στο μέλλον να αποσοβήσει μια επανάληψη του αιματηρού 1963-64;
Πώς ξεπερνιέται το θέμα των εγγυήσεων και πώς γεφυρώνονται οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών;
Το ζητούμενο είναι να εξασφαλίζεται η πραγματική ασφάλεια (και η ψυχολογική αίσθηση ασφάλειας) και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου, μία «κοινή ασφάλεια» όπως ονομάζεται από τους ειδικούς στα θέματα διεθνούς ασφάλειας.
Και εδώ τον αποκλειστικό λόγο τον έχουν οι ηγεσίες των δύο κοινοτήτων, που γνωρίζουν πολύ καλύτερα από την Αθήνα και την Αγκυρα τι είναι το καλό για την κοινότητά τους.
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι δύο ηγέτες είναι σε θέση να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα αυτό, που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες και τους φόβους των δύο κοινοτήτων.
Γενικότερα, αν η Αθήνα και η Αγκυρα τους αφήσουν ήσυχους (ειδικά η Αγκυρα), το Κυπριακό θα λυθεί ευνοϊκά με επανένωση στο άμεσο μέλλον και επιτέλους θα αρθεί η αναχρονιστική διχοτόμηση του νησιού.
*καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας δύο βιβλίων για το Κυπριακό και την επίλυσή του
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εξαιρετικοί χειρισμοί στο Κυπριακό
Για παραμονή «λογικού αριθμού Τούρκων στρατιωτών» μιλάει ο Ακιντζί