~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........διαδικτυακή περιοδική έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για την Κύπρο * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η Φωτό Μου
με τον δημοσιογράφο Πάνο Αϊβαλή

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Κατάδικος βλέπει ως «ξενοδοχείο» τις φυλακές και ως «προεδρική σουίτα» το κελί του, ενώ καταγγέλλει τις «απάνθρωπες συνθήκες» κράτησής του.

Ένας «Θεός» στις Κεντρικές Φυλακές

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, (*) 
 04.09.2016


Κατάδικος βλέπει ως «ξενοδοχείο» τις φυλακές και ως «προεδρική σουίτα» το κελί του, και την ίδια ώρα καταγγέλλει τις «απάνθρωπες συνθήκες» κράτησής του. Δεν πρόκειται για αστείο, αλλά για μια πραγματικότητα η οποία σχετίζεται με πιθανά ανταλλάγματα που απαιτεί ο εν λόγω κατάδικος, ο οποίος τυγχάνει να περιβάλλεται με «στοργή» και «τρυφερότητα» από τμήμα της Αστυνομίας. Για προφανείς λόγους δεν αναφέρουμε ούτε το όνομα του καταδίκου αλλά ούτε και την υπόθεση για την οποία εκτίει ποινή. Ωστόσο, οι διάλογοι που είχε με φιλικά και συγγενικά του πρόσωπα και έχουν καταγραφεί (νομίμως) από τη διεύθυνση των φυλακών είναι αποκαλυπτικοί. Ο «Π» εξασφάλισε αξιόπιστες πληροφορίες για αυτούς τους διαλόγους και πραγματικά έχουν ενδιαφέρον ως προς τις καταγγελίες του καταδίκου για «απάνθρωπη» μεταχείριση. Για επίσης προφανείς λόγους δεν αποκαλύπτουμε και τη χρονική στιγμή που έγιναν οι διάλογοι.

 Προεδρική σουίτα
Ο συγκεκριμένος κατάδικος ενώ συνομιλεί με συγγενικό του πρόσωπο, που τον ρωτάει πώς περνάει στα κάτεργα, φέρεται να απαντάει με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Εβάλαν με σε σουίτταν προεδρικήν». Παράλληλα περιγράφει το δύσκολο πρόγραμμα που ακολουθεί στις φυλακές: «Εφάαμεν, ήπκιαμεν, μια χαρά». Ως φαίνεται, έχει μια γεμάτη μέρα με σκληρό πρόγραμμα, καθώς όπως ο ίδιος φέρεται να είπε: «Αθκειάσην, φαΐν, καθίσιν. Εννά ’ρτει τζ’αι η Καπάταη να τραουδήσει. Έχουμεν τζ’αι συναυλίες, έχουμεν τζ’αι μάππες, μια χαρά θκιαβαίννουμεν».
Ο ίδιος κατάδικος φαίνεται να είναι «εκρηκτικά» ενθουσιασμένος από τη ζωή στις φυλακές, την οποία περιγράφει «Όπως την πόμπαν» και διαβεβαιώνει τον συγγενή του: «Εγώ είμαι καλά στο εξοχικό».

 ...εν σώματι υγιεί
Ο κατάδικος εντός των φυλακών, παρά τις «απάνθρωπες» συνθήκες που ισχυρίζεται ότι επικρατούν, αξιοποιεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον χρόνο του. Φέρεται λοιπόν να λέει σε συγγενή του: «Καλά είμαι. Εσταμάτησα τζ’αι το τσιγάρο. Μόλις έκαμα την γυμναστικήν μου». Οι σχεδόν διθυραμβικές κρίσεις για την κατάσταση στις «απάνθρωπες» φυλακές συνεχίζονται με τον κατάδικο να δηλώνει, όπως ανέφερε στον «Π» πλήρως αξιόπιστη πηγή, «Έσ’ει αυλήν, γήπεδον, πολλά πράματα», «Καλά, έν’ όπως την σχολήν δαμέσα. Τα κρεβατάκια έν’ όπως του στρατού». «Εγώ μια χαρά. Εννά βουρήσω νακκουρίν τζ’αι εννά κάμω καμιάν κάμψην». Εκτός από τη γυμναστική, την οποία ο κατάδικος απολαμβάνει, αναφέρει ότι παίζει τάβλι και διαβάζει, ενώ ψυχαγωγείται όπως θα μπορούσε να ψυχαγωγηθεί ο καθένας στο σπίτι του: «Εννά πάω να πκιάσω το playstation μου τωρά. Την τηλεόρασην μου εδώκαν μου την».

 Υγιεινή διατροφή
Ο κατάδικος φαίνεται πως δεν έχει κανένα παράπονο από τη διατροφή που παρέχουν οι φυλακές. Σε αρκετές περιπτώσεις στις συνομιλίες του με φιλικά και συγγενικά πρόσωπα φέρεται να λέει: «Καλά. Έφαα ψάρι με πατατούες», «κάμνουν τζ’αι ψητά τζ’αι κρέατα, αλλά ’εν τρώω εγώ ’που τούτα». Και επειδή στις φυλακές δεν τελειώνει η ζωή, ακολουθούνται και οι θρησκευτικές παραδόσεις, όπως τουλάχιστον φέρεται να διαβεβαιώνει ο κατάδικος: «Φαγιά νηστήσιμα. Μια χαρά. Είσ’εν ψαρούιν με πατάταν οφτήν. Ήταν ωραίον το φαΐν». Και η ποινή του εγκλεισμού επίσης δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο άγχος, αφού ο κατάδικος που καταγγέλλει «απάνθρωπες συνθήκες» κράτησης φέρεται να λέει «Καλά είμαι. Εδώ, στο ξενοδοχείο, διακοπές», «εντάξει ούλλα. Φαΐν, κακκά τζ’αι νάννι».
Το πρωινό ξύπνημα που προβλέπει το πρόγραμμα των φυλακών επίσης δεν είναι πρόβλημα για τον κατάδικο, ο οποίος δεν ανησυχεί αν χάσει το πρόγευμα. «’Εν μπορώ να σηκώννουμε ’που η ώρα 7 για πρόγευμαν. Έτσι μετά τρώω Kellogg’s».

 Λιώνουν τα νιάτα μας...
Στις «απάνθρωπες» συνθήκες των φυλακών περιλαμβάνεται και η ζέστη που επικρατεί τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, φαίνεται πως και αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται επαρκώς, όπως διαβεβαιώνει ο κατάδικος: «Άμμαν έσ’ει πυράν ’εν πάμεν πούποτε. Μηνίσκουμεν στο κτήριον. Έν’ αναμμένα τα Air Conditions συνέχεια». «Δαμέσα έσ’ει Air condition, ’εν καταλάβουμεν πυράες». Από τα όσα φέρεται να λέει ο κατάδικος, η κατάσταση που επικρατούσε παλαιότερα στις φυλακές, όταν η διεύθυνση όχι μόνο έκλεινε τα Air Conditions, αλλά απαγόρευε και τη χρήση ανεμιστήρων, επιβάλλοντας παράλληλα περιορισμό και στη χρήση του νερού στα μπάνια, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Άλλωστε είναι γνωστό ότι στη γυναικεία πτέρυγα φέτος τοποθετήθηκε και πισίνα.

Θεός και βασιλιάς
 O κατάδικος δεν αντιμετωπίζει επίσης κανένα πρόβλημα από τη συμπεριφορά των συγκαταδίκων και των δεσμοφυλάκων, κάτι που ο ίδιος αποδίδει στον σεβασμό που δημιουργεί το μέγεθος του εγκλήματος για το οποίο έχει καταδικαστεί. Όπως λέει σε συγγενή του, «’Εν μου λαλεί κανένας τίποτε. Δαμέσα είμαι βασιλιάς». Φαίνεται μάλιστα να απολαμβάνει τον σεβασμό του οποίου χαίρει. Όταν τον ρωτάει συγγενής του αν κάποιος τον ενόχλησε ή του είπε κάτι, απαντάει: «Όι. Ίντα να μου πει; Άμμαν ακούν (αναφέρει το έγκλημα που έκανε) θεωρούν σε Θεόν δαμέσα». Την καλύτερη άποψη έχει και για τους συγκατοίκους του στο κελί. Φέρεται να λέει για έναν εξ αυτών: «Είναι λεβέντης, τσ'ακκούιν. Όπως την πόμπαν. Έν’ καθαρός, πκιο καθαρός ’που λλόου μου σίουρα. Όπως την πόμπαν ο μιτσής, εν έσ’ει λάθος». 

___________
Πηγή: http://politis.com.cy/article/enas-theos-stis-kentrikes-filakes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου