~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........διαδικτυακή περιοδική έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για την Κύπρο * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η Φωτό Μου
με τον δημοσιογράφο Πάνο Αϊβαλή

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο: Πολιτιστικός Μήνας 2016 αφιερωμένος στο Γιώργο Σεφέρη

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Γιώργος Σεφέρης και Κύπρος»



Λευκωσία: Με αφορμή τα 45 χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Σεφέρη, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου τιμά τον άνθρωπο που αποτέλεσε γέφυρα και αγωγό έκφρασης της διαχρονικής ιστορικής συνείδησης των Κυπρίων, μέσα από τους στίχους του. Διάφορες εκδηλώσεις που δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να ενημερωθεί για τη ζωή και το έργο του νομπελίστα ποιητή.
Μετά τον Μάνο Χατζιδάκι, το 2015, ο φετινός Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στον Γιώργο Σεφέρη, τον άνθρωπο που ταξίδεψε με τα ποιήματά του εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο και σημάδεψε ανεξίτηλα τα ελληνικά γράμματα και χάραξε μια ανεξίτηλη πορεία στην Κύπρο.
Κατά τη διάρκεια του πολιτιστικού μήνα έχουν προγραμματισθεί μεταξύ άλλων ημερίδες, εκθέσεις πολυμέσων, προβολή ντοκιμαντέρ, συναυλίες αλλά και διαδραστικές εκδηλώσεις για παιδιά. Άνθρωποι των γραμμάτων, σημαντικοί καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι φωτίζουν και παρουσιάζουν πλευρές του μεγάλου του έργου.
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα που έκανε προς τιμή του το περιοδικό Cadences και θα προκηρυχθεί μαθητικός διαγωνισμός συγγραφής ποίησης και δοκιμίου με θέμα «Γιώργος Σεφέρης και Κύπρος». Συνδιοργανωτές του διαγωνισμού θα είναι η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.
Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Άρτος από τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους του πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλία Φωτόπουλου ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Ελλάδος Χρίστος Καποδίστριας, ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κώστας Γουλιάμος, ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών Χρήστος Κασιμέρης και η πρόεδρος του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΠΚ Χάρις Ξυναρή.
Μετά την τελετή έναρξης, στις 7:30μμ πραγματοποιήθηκε «Ημερίδα Αφιερωμένη στο Γιώργο Σεφέρη» με συντονιστή τον επισκέπτη καθηγητή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Θεόδωρο Ρουσόπουλο, τον ποιητή, βιβλιογράφο Δημήτρη Δασκαλόπουλο, τον καθηγητή Νεώτερης Ιστορίας Γιώργο Γεωργή και τη συγγραφέα, κριτικό λογοτεχνίας Μαρία Στασινοπούλου. Στις 8.30μ.μ. έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης πολυμέσων «Έργα και Ημέραι του Γιώργου Σεφέρη». Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δεξίωση συνοδεία μουσικής με τη Χριστιάνα Νικολαΐδη (φλάουτο) και Άννα Παύλου (φλάουτο).
Ο «Πολιτιστικός Μήνας 2016 του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου