~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........διαδικτυακή περιοδική έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για την Κύπρο * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η Φωτό Μου
με τον δημοσιογράφο Πάνο Αϊβαλή

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

«Μόνο ικανοποιητική λύση για το λαό σε δημοψήφισμα»

 UPD

anastasiadis-nikos-kipros-.jpg

EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τρία ήταν τα βασικά στοιχεία του τηλεοπτικού διαγγέλματος του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη: Πρώτον, ότι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας είναι η κατάθεση χάρτη για το εδαφικό από την τουρκική πλευρά. Δεύτερον, αποκλείεται η επιδιαιτησία και, τρίτον, ότι καμία λύση δεν θα τεθεί σε δημοψήφισμα αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες του και δεν απαντά στις ανησυχίες του.

Το διάγγελμα Αναστασιάδη

«Στο πλαίσιο της ισχυρής πεποίθησης μου ότι για σημαντικές εξελίξεις ο λαός θα πρέπει να τηρείται ενήμερος και χωρίς πρόθεση αντιπαράθεσης με πολιτικές δυνάμεις του τόπου, επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:  Η χθεσινή απόφαση αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, διότι αίρει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Μον Πελεράν, χωρίς να παγιώνει το αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες, διασώζοντας τη δυναμική που υπήρχε, και καθορίζοντας ότι συνεχίζουμε από το σημείο όπου είχαν διακοπεί οι συνομιλίες. Λαμβάνοντας υπόψη τους σοβαρούς κινδύνους που θα προέκυπταν από ένα παρατεταμένο αδιέξοδο ή και τερματισμό της όλης διαδικασίας, αποτελούσε κοινή θέση των πολιτικών δυνάμεων ότι έπρεπε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Τα προαπαιτούμενα για τη Διάσκεψη

Παραμένοντας απόλυτα συνεπής στις θέσεις που διατύπωσα τόσο κατά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου όσο και δημοσίως, με τη ψεσινή απόφαση διασφαλίστηκε πως πριν από την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο θα προηγηθεί:
Εντατική και ουσιαστική συζήτηση επί όλων των εκκρεμούντων θεμάτων με αλληλένδετο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων του εδαφικού. Η τουρκική πλευρά έχει αποδεχθεί και δεσμευθεί ότι αποτελεί προϋπόθεση αυτής της διαδικασίας η κατάθεση χάρτη για το εδαφικό σε συγκεκριμένη ημερομηνία. 
Πρόοδος στα πιο πάνω θέματα θα μας επιτρέψει να βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και προοπτικές επιτυχούς κατάληξης κατά τη συζήτηση του κεφαλαιώδους ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων που θα ακολουθήσει, με την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο.
Με βάση την πάγια μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων, τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν επέλθει συνολική συμφωνία επί όλων των θεμάτων, αποκλείοντας έτσι την επιδιαιτησία.

Στο πλευρό της Κύπρου η Ελλάδα

Ούτε το γεγονός ότι έχουν ορισθεί ημερομηνίες συναντήσεων, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες, μπορεί να θεωρηθεί ως καθορισμός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.
Η όποια λύση θα αποτελεί αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης των δύο ηγετών. Και, θέλω εκ νέου να τονίσω και να διαβεβαιώσω τον κυπριακό Ελληνισμό ότι καμία λύση δεν θα τεθεί ενώπιον του αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και δεν απαντά στις εύλογες ανησυχίες του.
Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες βρίσκομαι σε συνεχή και στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία σταθερά παραμένει στο πλευρό της Κύπρου. Η διασφάλιση της ενότητας σ’ αυτές τις σημαντικές εξελίξεις αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο. Γι’ αυτό τον λόγο και έχω συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. Απευθύνω έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν  τις όποιες ατεκμηρίωτες ερμηνείες και τοποθετήσεις.
Η χείριστη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε σήμερα στον τόπο μας είναι η από αέρος διαπραγμάτευση μεταξύ μας και η πρόκληση σύγχυσης στο λαό».

Επικοινωνία με Τσίπρα-Στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε μακρά τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Νίκος Αναστασιάδης θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα για περαιτέρω διαβουλεύσεις, σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Βίκτωρα Παπαδόπουλο.
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για τις 8.30 το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης.
Αναφερόμενος στο χθεσινό δείπνο του Αναστασίαδη - Ακιντζί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι η διαδικασία συνεχίζει από εκεί που έμεινε στο Μοντ Πελεράν. 
Πρόσθεσε πως στο μεταξύ θα εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις μεταξύ των δυο διαπραγματευτών ούτως ώστε να επιλυθούν τα υπόλοιπα ζητήματα ει δυνατόν μέχρι τις 9 του Γενάρη και πως έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι θα συζητηθούν και τα έξι κεφάλαια ανάμεσα στις δυο πλευρές μέχρι τις 12 του Γενάρη οπότε θα συγκληθεί η πολυμερής διάσκεψη.
Σε ερώτηση για την πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν διεθνείς συνθήκες χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για να προσθέσει πως η Συνθήκη Εγγυήσεων είναι διεθνής συνθήκη και η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Ακιντζί: Μια καινούρια συγκυρία ανοίχτηκε

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ενημέρωσε σε κεκλεισμένων θυρών ειδική συνεδρία τη λεγόμενη βουλή στα κατεχόμενα για τα διαμειφθέντα στις συνομιλίες στο Μον Πελεράν καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την ανακοίνωση της επανέναρξης των συνομιλιών αργά χθες βράδυ.
Για το χθεσινό δείπνο υπό τα ΗΕ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης εντός του δείπνου ξεπεράστηκε το αδιέξοδο και η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική. Πρόσθεσε πως έχει καθοριστεί ημερομηνία για πενταμερή διάσκεψη και είναι και οι δύο ηγέτες ενήμεροι για το τι θα πρέπει να κάνουν πριν τη διεθνή διάσκεψη όπως επίσης γνωρίζουν ότι και οι εγγυήτριες δυνάμεις θα προσκληθούν στη διεθνή διάσκεψη.
«Μια καινούργια συγκυρία ανοίχθηκε και αυτό είναι κάτι το οποίο επιθυμούσαμε και προτείναμε», είπε ο Τ/κ ηγέτης, ευχόμενος την επίλυση του Κυπριακού.
Απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι οι συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουν οριστεί για το 2017 και όχι για το 2016 ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η παρέλευση μερικών ημερών δεν είναι κάτι το πολύ σημαντικό. Ανέφερε ότι ο ίδιος μιλούσε για δημοψήφισμα στα μέσα του 2017.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι θα μεσολαβήσουν εννέα με δέκα μέρες μετά το νέο έτος για την επανέναρξη των συνομιλιών και ευχήθηκε να καταλήξουν σε λύση και η καθυστέρηση που θα παρουσιαστεί να είναι μόνο αυτή.

Ελληνοτουρκική συνάντηση προτείνει ο Άιντε

Μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά, ο Ειδικός Απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να γίνει, για το Κυπριακό μια συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας στο υψηλότερο επίπεδο, με επίκεντρο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
«Επειδή θεωρώ ότι θα ήταν υγιές αυτές οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις να έχουν άμεση επαφή σε υψηλό πολιτικό επίπεδο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Όπως είπα και στον πρωθυπουργό δεν νομίζω ότι στόχος πρέπει να είναι η επίλυση όλων των ζητημάτων αλλά να υπάρξει καλύτερη κατανόηση του τι έχουμε να κάνουμε και πώς πρέπει να δουλέψουμε και τι μπορεί να επιτευχθεί στη Διάσκεψη. Γνωστοποιήσαμε μια ημερομηνία για τη Διάσκεψη αλλά δεν καθορίσαμε πότε θα τελειώσει.
»Είναι στην ίδια τη φύση των Διασκέψεων, αν χρειαστεί να μπορεί να γίνει μια διακοπή ή μια παύση και μετά να επανερχόμαστε. Θα πρέπει να γίνει το γρηγορότερο δυνατό αλλά ταυτόχρονα να πάρει και όσο χρόνο χρειάζεται. Γιατί δεν θέλουμε να φτάσουμε σε μια αδιέξοδη κατάσταση αλλά να λύσουμε το πρόβλημα και να διευκολύνουμε τη λύση και όχι μια νέα “παγωμένη” σύγκρουση».
Όπως τόνισε, μια τέτοια συνάντηση «θα πρέπει να γίνει πριν τις 12 Ιανουαρίου και με βάση όσα γνωρίζω υπάρχει και στις δύο πλευρές η θέληση να γίνει η συνάντηση αυτή. Δεν υπάρχει ημερομηνία αυτή τη στιγμή. Είναι περισσότερο τεχνικό το ζήτημα. Γιατί ψάχνουν μια ημερομηνία που θα είναι και οι δύο πλευρές στην ίδια χώρα, ίσως σε μια τρίτη χώρα, κάτι που θα ήταν αρκετά βοηθητικό υπό το υπάρχον πλαίσιο. Θα μεταφέρω κάποια μηνύματα στην Άγκυρα από εδώ γι' αυτό το θέμα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Το Μον Πελεράν 2 είναι πισωγύρισμα»
Επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδης-Ακιντζί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου